Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Omiero (Ομιερο)


Omiero (Oμιέρο) ονομάζεται το ιερό υγρό της αφροκουβανικής θρησκείας και μαγικής τέχνης, Santeria.  Αφιερώνεται σε ένα  Orisha  και παρασκευάζεται  στις ιερές του ημερομηνίες και μέρες. 

Είναι ένα μείγμα από φρέσκα φυτά που συνθλίβονται σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, συνδυάζονται με αγιασμό, με αλκοολούχα ποτά (ρούμι ή  κόκκινο κρασί), αρωματικά έλαια, φυτικά λάδια. Το μείγμα παραμένει στο μπολ ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών και καθ’όλη τη διάρκεια ο Santero ψέλνει ειδικούς ψαλμούς και προσευχές πρώτα για να πάρει τις ευλογίες από τον Osain  (αρσενικό Orisha που ορίζει και κατέχει όλα τα βότανα). 

Ανάλογα με το Orisha για το οποίο παρασκευάζεται το omiero, χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο νερό, από ποτάμι, λίμνη, θάλασσα, βροχή, καταρράκτη, κτλ.  Τα βότανα κόβονται με το χέρι, αφήνοντας πάντα προσφορές στο χώρο ως ευχαριστίες.

Το omiero  χρησιμοποιείται  ως λουτρό για να καθαρίσουμε το σώμα μας  και το πνεύμα μας πριν από τελετές, ως εξαγνιστικό υγρό στα αντικείμενα του βωμού μας, ως αφιέρωμα στο Orisha με το οποίο συνεργαζόμαστε, ως υγρό προστασίας ραντίζοντας τις 4 γωνίες του σπιτιού μας.

http://www.happymojo.gr/c.Omiero-Santeria.91918.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου